Dette kan du gjøre selv

Taket er kanskje den mest utsatte delen av et hus, men er arbeidet grundig utført skal et tak holde i generasjoner. Du kan selv forlenge levetiden ved å sørge for at taket vedlikeholdes. Arbeid på taket bør gjøres av fagfolk, men noe kan du også gjøre selv for vedlikehold av tak.

Fem tips til vedlikehold av tak:

Ta en runde rundt huset og gransk taket nøye. Er det vanskelig å få et overblikk så hør med naboene dine om du får ta en titt fra loftet deres og gjengjeld gjerne tjenesten.

Skal du opp på taket må du ta sikkerhet på alvor. Bruk en skikkelig stige og vær nøye med festet, vi anbefaler også at du fester stigen med et tau i en av lektene på taket. Du bør også bruke sikkerhetstau (f.eks. klatretau/sele), som du fester i pipen eller et annet egnet sted.

 1. Sjekk om det er noen taksteiner som har sprekker, byttet stilling eller har andre skader.
  Du kan skifte takstein selv, om du har reserver liggende. Hvis ikke må du få tak i en stein av samme type som du har, da er det lurt å ta med en bit av den ødelagte steinen. Se hvordan du skifter takstein her.
 2. Se etter om det er trær som vokser over taket.
  Nærliggende trær kan på sikt skade taket i tillegg til at greiner og løv kan falle ned på taket og legge seg i takrennene. For høye trær kan også skape en (litt for) behagelig skygge for mosen. Pass derfor på å beskjære trærne hvert år.
 3. Renner og nedløpssystemer bør kontrolleres og rengjøres én til to ganger hvert år.
  Løv og kvist må fjernes fra takrenner og pass på at vannet føres vekk. På dager med mye regn bør du ta på deg regnjakken og gå ut og observere vannets bevegelse. Se hvordan du renser takrennene her.
 4. Har du mose på taket må denne fjernes.
  Når mosen får gro på taket ditt, er det ikke bare et minus for husets utseende. Det er også skadelig for taksteinen og kan i verste fall føre til lekkasjer. Se hvordan du fjerner mose her.
 5. Kryp opp på loftet og ser etter fukt eller lekkasjer.
  Disse kan du ofte reparere selv, men undersøk med en fagmann hvis du er usikker. Selv om du stopper lekkasjen inn kan det fort danne seg råte som følge av kondensdanning eller for mye vann.

Det viktigste er å holde et øye med taket. Jo bedre kjent du er med taket jo fortere oppdager du om noe ikke er som det er. Sprekker og skader på takstein eller fuktmerker inne betyr at du må gjøre tiltak.

Er du usikker ta kontakt for gratis befaring.

For borettslag, næringsbygg, eiendomsaktører, entreprenører eller private sameier finnes det også gunstige vedlikeholdsavtaler som inkluderer faglig tilsyn av eiendommen og taket hvert år.