Takfornying – en kortvarig glede?

At takfornying forlenger holdbarheten til et tak er en sannhet med store modifikasjoner. Takfornying utføres på ulike måter, men det er enkelt forklart at man renser taket, påfører impregnering og maler det. Slik sett ser det pent ut, men er det lurt? Og lønnsomt?

Taket er mer enn taksteinen

Å fornye taket uten å skifte det underliggende, er sjelden en god løsning. Er taket over 30 år gammelt vil jo det som er under være like gammelt, og da er det oftest nødvendig å gjøre grunnleggende fornying av selve takkonstruksjonen. Kanskje ikke i dag, men om noen få år. Når problemene melder seg må du uansett ta hele taket på nytt for å fikse det som er under. Og hva har du da egentlig spart?

I en artikkel i magasinet Hus&Bolig, medlemsbladet til Huseiernes Landsforbund, ser de nærmere på dette relativt nye fenomenet. Etter å ha intervjuet både Sintef Byggforsk og Gjensidige Forsikring, kan vi vel konkludere med at takfornying er noe du kan gjøre av estetiske grunner (såfremt det utføres på en ordentlig måte), men at det ikke vil forlenge levetiden på taket ditt vesentlig.

Det viktigste er at man ikke lurer seg selv til å tro at taket blir bedre eller mer holdbart av en runde med takfornying. Det blir faktisk det samme som å lakkere en rusten bil.

Det kan være lurt å ta en befaring av en profesjonell taktekker før du gjør noe med taket ditt, slik at du får på det rene hva som er i orden og hva som eventuelt må repareres.